Het einde

20 reacties

 1. Zezunja schreef:

  En toch ben ik bij dit soort dingen doodsbang voor The Soprano’s with a vengeance of Look who’s Soprano’s now. Ik vertrouw Amerikanen en ‘open’ eindes niet zo.

 2. esther schreef:

  He getver, je weet toch dat als je zegt ‘vooral niet verder lezen’, dat mensen dat dan toch doen? Ik heb het gedaan, en nu hoef ik niet meer te kijken. Eigenlijk wel best ook.

 3. sodade schreef:

  ach, ik heb geen tv, kan verder niets bekijken, soprano’s interesseren me niet echt.. Nu ben ik toch weer een beetje op de hoogte. Danke!

 4. Mr. Coenegracht schreef:

  Misschien een idee voor een nieuwe post: “meest traumatiserende TV-momenten ooit”?

  Die van mij zijn alvast:

  1) De moord op Adriana in de Sopranos. Ik kan me niet herinneren dat ik daarvoor of sindsdien nog zó luid schreeuwend naar mijn TV-scherm ben gelopen om me op close distance te vergewissen van het gebeurde.

  2) Het afscheid van Neelix in het laatste seizoen van “Star Trek Voyager”. Het is weliswaar van een ongeziene menselijke schoonheid om één of meerdere tranen weg te pinken bij een stuk ruimtekitsch als “Star Trek Voyager”, maar helemáál trots ben ik er toch niet op. Die scène blijkt trouwens de laatst ingeblikte scène van de reeks te zijn, waardoor de acteurs ongetwijfeld intense emoties projecteren, inclusief gedachten als: “ik ga nooit meer kunnen werken in Hollywood” en “had ze nu gevraagd of ik verse- of diepvriesspruitjes moest meebrengen?”

  3) De officiële bevestiging in 1988 dat Webster niet het ventje in het kostuum van Alf was.

 5. Yuri schreef:

  @ Esther: Eigenlijk wel best ook?

  @ Mr. Coenegracht: Aha! U bent een Adriana-adept, dat siert u. Ik schrok wel van punt 3. Nog een geluk dat ik dan weer wel weet dat Alf later nog de rol van de zoon in Family Ties ging vertolken.

 6. Robert schreef:

  Duidelijk verhaal. Helemaal mee eens!

 7. Charles schreef:

  ik heb net 10 min geleden het einde bekeken en ik wist niet zo goed waar ik met mijn gevoel heen moest maar na jouw kijk op het geheel heb ik het een beetje in perspectief kunnen plaatsen.

  Thanks! 🙂

 8. Marian schreef:

  Ik heb zojuist de laatste aflevering zitten kijken en ik dacht echt, die hele familie behalve meadow wordt door een bloedbak uitgeschakeld…. in afwachting.. en toen beeld zwart.. ik dacht..neeeeeeeeeeee heb ik nu wekenlang alles zitten kijken en eindigt het zo.. Beetje teleurgesteld.. totdat ik je verhaal last.. en toen dacht ik.. ja je hebt gelijk, zo mag het eindigen!!!!

  Ik ben gerustgesteld 🙂

 9. Wannes schreef:

  Graag gedaan!

 10. NORMAAL schreef:

  ik vind het allemaal wel goed enzo maar soms gebruik je wat te moeilijke woorden wat met net zo ergerd als het einde van sopranos!!

 11. NORMAAL schreef:

  ik vind het allemaal leuk en aardig maar soms gebruik je te moeilijke woorden wat me net zo erg ergerd als het einde van sopranos!!!!!!!1

 12. Timothy schreef:

  Aii dit is wel een spoiler, maar goed je hebt mij er voor gewaarschuwd. Ik moest dit artikel lezen omdat mijn drang naar kennis aan mij begon te knagen. Als ik de reacties hiervoor bekijk besef ik dat jou verhaal best nog eens kan helpen mijn visie op het geheel te veranderen. Tijd om de laatste aflevering snel te kijken ( ben nu op werk ).

 13. Miel schreef:

  Top stukje wat hierboven geschreven is. Zo heb ik de serie ook ervaren. Misschien is het inderdaad wel de beste laatste scene die bij de serie past !

 14. Ruben schreef:

  Bedankt voor je visie op het einde. Ik was bang dat het laatste stukje van mijn download incompleet was. Na wat gegoogle bleek het einde wat ik gezien heb ook echt het einde te zijn. Hevig teleurgesteld googelde ik naar meningen van anderen. Jouw blik op t einde gaf me troost. Het moest wel zo eindigen.

 15. Wannes schreef:

  Afscheid is nooit makkelijk. Zeker niet op deze manier. Hoe dan ook: graag gedaan!

 16. Bjorn schreef:

  3 maanden gelden in een opwelling besloten om de hele serie nogmaals te bekijken. Gisteren was dan de laatste episode aan de beurt…… Jammerlijk

  Toch blijf ik erbij dat dit het beste einde is dat de serie kan hebben.
  Het afglijden van Tony en zijn crew, overmatig gokken slechte relatie met New York.

  Zoals jezelf al zei zou een bloedbad of ander gewelddadig einde afbreuk doen. Picture perfect eigenlijk. Hoe het met de andere gaat/afloopt doet er eigenlijk helemaal niet meer toe.

  Mooi stukje tekst, je analyse is correct mijns inziens.

  PS:
  Sopranos’s is trouwens niet de enige briljante Mafia serie. De Italiaanse serie La Piovra zou je dan ook moeten zien. En het Italiaanse 6-luik over Toto Riina “Il Capi Dei Capo” … puur genot voor het oog.

 17. giovanni schreef:

  Ik hoop toch (tegen beter weten in) dat er nog een vervolg gaat komen!!!

 18. Moondust schreef:

  In the end, we’re all alone in the dark. Wow, what a finale!

 19. Evert schreef:

  Alleen zo kon het eindigen

 20. Evert schreef:

  Alleen zo kon het eindigen, maar er blijven wel wat vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *