Beste meneer Wouter Beke

Beste meneer Wouter Beke,

Er stond een interview met u in de krant. In de inleiding zegt ge ‘Als ze een argument kunnen aanbrengen tegen een kortere zomervakantie, moeten ze dat maar geven.’ Dat is natuurlijk helemaal het punt niet. Niemand hoeft een argument te bedenken tegen een kortere zomervakantie. Gij zijt het die argumenten moet bedenken. Gij zijt het die moet uitleggen waarom ge het belangrijk vindt om uit het grote vat van creatieve en gewaagde middelen voor een beter onderwijssysteem, uitgerekend het middel van de kortere zomervakantie te vissen. Gij zijt het die moet uitleggen waarom uw neus zo kort is dat ge niet verder kunt kijken.

Ik ben opgegroeid in het Vlaanderen van de jaren tachtig en negentig. Ik ben voor een groot deel opgevoed in het onderwijs met hetzelfde religieuze fundament als dat waar uw partij – al dan niet met wankele benen – op poogt te steunen. Als ik het allemaal opnieuw zou mogen doen, dan zou ik nooit voor dat fundament kiezen. Omdat het onderwijs dat er uit voortkomt een verstikkend en afstompend effect heeft. Jarenlang heb ik als kind en als puber in saaie en muffe klaslokalen naar de klok zitten staren, de minuten aftellend. Jarenlang heb ik me schuldig gevoeld over mijn gebrekkige motivatie, mijn onoplettendheid, mijn gedagdroom. Jarenlang heb ik me afgevraagd waarom volwassenen pretendeerden mij op te voeden, te stimuleren, te verrijken. Waarom ze me in werkelijkheid voornamelijk terechtwezen. Waarom ik niet gemotiveerd werd. Waarom men zich niet afvroeg waarom ik niet oplette of waarover ik dagdroomde. Waarom ik niet creatief mocht zijn. Waarom creativiteit als een anomalie gezien werd, een onhandig en nutteloos talent dat ge – voor uw achttiende – best kwijtspeelt, wilt ge het maken op de arbeidsmarkt. In die context groeide ik op, en in die context keek ik elk jaar reikhalzend uit naar de zomervakantie. Twee maanden lang kon ik mezelf zijn. Twee maanden lang kon ik ongemotiveerd en onoplettend door de wereld hossen. Twee maanden vol creativiteit en gedagdroom, meneer Wouter Beke. Als gij toen tegen mij had gezegd dat die twee maanden korter zouden worden, dan had ik er waarschijnlijk voor gezorgd dat ik – voor mijn achttiende – mijn volledige maaginhoud zou kwijtspelen. In uw brievenbus.

Zonder twijfel is er sinds de jaren tachtig en negentig veel veranderd en verbeterd. Er is veel nagedacht over en gesleuteld aan ons onderwijssysteem. Er is gewerkt aan minder saaie klaslokalen en aan betere lerarenopleidingen. Er wordt onderhandeld over leerlingenparticipatie en studiekeuzebegeleiding. Er wordt vooruit gekeken en dat is goed. Maar dat neemt niet weg dat de status en het imago van ons onderwijs niet fundamenteel veranderd is. Naar school gaan is nog steeds voor heel veel kinderen en jongeren een verplichting, een labeur. In het gemiddelde klaslokaal is nog steeds weinig plaats voor gedagdroom of creativiteit. Terechtwijzing en bestraffing zijn nog steeds veel gebruikte opvoedingsmiddelen. Ik kan nog lang doorgaan met het opsommen van symptomen, maar u zult het met mij eens zijn, meneer Wouter Beke, dat het beter kan. Dat er een reden is waarom zelfs uw zoontje vindt dat ge de vakantie langer moet maken in plaats van korter. Dat er een reden is dat zelfs uw zoontje vindt dat vakantie veel leuker en minder saai is dan de school. Terwijl het ook omgekeerd zou kunnen zijn, natuurlijk.

Er moeten fundamentele dingen veranderen om ons onderwijs te verbeteren. Er moet aan de kern worden gesleuteld. De basisprincipes opvoeden en leergierigheid moeten opnieuw op tafel gelegd worden. Het vooroorlogse idee dat school saai is, moet worden aangepakt. Als daar uiteindelijk uit volgt dat de vakantie wel wat korter kan, dan is dat prima. Maar op dit moment, meneer Wouter Beke, vind ik uw plannetje een beetje mager. Op dit moment, in deze context oogt uw idee een beetje als kladwerk.

Ik zou u graag een vraag willen stellen die ik als puber elke week wel een paar keer naar mijn hoofd kreeg geslingerd, meneer Wouter Beke. Kunt ge niet gewoon een beetje beter uw best doen?

19 reacties

 1. Anoniem schreef:

  Ben ik volledig mee eens!

 2. bram schreef:

  Inderdaad, zo volledig mee eens! Straf!

 3. blijf maar op school schreef:

  Heel deze brol is op zich al een reden voor extra lang les. In uw geval liefst lessen nederlands !

 4. Nils schreef:

  In de hoek. De gehele dag! Potjandorie. Ja die Beke dus. Niet jij Wannes.
  (Ik ben inmiddels professioneel dagdromer).

 5. Hilde schreef:

  @blijf maar op school.

  Hoe komt het toch dat uw eerste zin zo raar klinkt?…..Inderdaad meer lessen Nederlands voor uzelf misschien?

 6. Piep schreef:

  Uw schrijfstijl is niet van niveau, maar de opbouw alsook de inhoud van het verhaal is top.

  Begin nooit twee achtereenvolgende zinnen met hetzelfde woord en schrijf minder, maar langere zinnen.

  Tot slot zou ik ook het gebruik van ‘ge’ en ‘gij’ vermijden en denk ik niet dat Wouter Beke de enige persoon binnen CD&V is, dus ook niet de enige die aangesproken hoeft te worden. Er heerst bijna altijd verdeeldheid binnen een politieke partij, wat logisch is, maar dat wil dus zeggen dat Meneer Beke er misschien zelf niet achter staat, maar dat wel moet omdat de meerderheid van zijn partij dat zo beslist.

  Bedankt!

 7. Prottie schreef:

  Absoluut de waarheid…en wat die lessen Nederlands (met hoofdletter N, mr of mevr ‘blijf maar op school’ ) betreft….ik had het niet beter kunnen verwoorden en ge en gij mogen perfect gebruikt worden

 8. esther schreef:

  Ik denk aan de kinderen die het thuis niet leuk hebben.. en die reikhalzend uitkijken naar de eerste schooldag na 6 weken zomervakantie. Die zijn er ook.
  Verder met je eens dat het huidige schoolsysteem ook creatieve kindertjes smoort, en dat het een volledig verouderd systeem is dat opleidt tot beroepen die we straks helemaal niet meer hebben, en juist niet opleidt tot beroepen die we straks hard nodig hebben (ambachten).

 9. Marc schreef:

  blijf maar op school. Hij kan beter Nederlands dan je denkt.. Er is niets mis mee om spreektaal te gebruiken.. Dit is geen formeel document of een examen Nederlands. Dit is een man die zijn mening geeft en dit doet hij op zijn manier. Hij reikt enkele sterke en correcte argumenten aan die los staan van zijn spelling en grammatica. Ge en gij zijn nog altijd correcte woorden en worden in overmaat gebruikt in religieuze teksten..

 10. Jan schreef:

  Wannes, ik denk dat je de idee van deze voorstellen niet goed snapt! CD&V heeft een tekst vol met voorstellen uitgewerkt, waarover er de komende maanden gediscussieerd zal worden. Het is dus zeker nog niet zeker dat dit voorstel in de uiteindelijke standpunten van de partij voor de verkiezingen van 2014 zal terecht komen. De bedoeling is om te discussiëren, wat je in je betoog uiteraard zeer goed doet!
  We zullen zien! 🙂

 11. Felix schreef:

  Je vraagt om creativiteit. Nu wordt er een denktank opgericht waar men met ideeen kan komen. Resultaat: hele land in rep en roer, iedereen in het defensief.
  Creativiteit betekent ook dat jij eens uit jouw comfortzone durft te komen.
  Nogmaals het gaat hier om een idee, een basis voor discussie…maar blijkbaar staat dat voor velen gelijk met een nieuwe regel of wet.
  Arme creativiteit!

 12. Frederik schreef:

  Had dan een creatieve studie gekozen, vriend.

 13. geof schreef:

  Beste,

  Waarom zo er geen langere gespreide vakantie mogen komen?
  bv 1maand in aug en een maand in oktober

 14. studentje schreef:

  Hallo allemaal,

  Ik zelf ben nog student en zoals in de tekst staat draait het niet om het idee van een paar weken minder verlof, maar wel om alles wat erachter zit. Ik ben het 100 procent eens met wat er in de tekst staat maar daarentegen ook weer met de reacties die erop komen. Er is altijd ruimte voor debat, of een discussie..

  En trouwens, als je iemand bekritiseerd op basis van de spelling tijdens een argument dan heb je de discussie al op voorhand verloren..

 15. Jan met de Pet schreef:

  Leuk geschreven, las aangenaam en vlot. Het gebruik van het woord ‘ge’ vond ik zelfs heel goed, dat gaf zo een meer persoonlijk, simpel, down to earth indruk. Mijn mening; ik zou het vreselijk hebben gevonden als het maar 1 maand zomervakantie zou zijn in ‘mijn tijd’.

 16. Een leraar Nederlands schreef:

  Meer lessen Nederlands, zegt daar iemand?

  Laat me u even uit de waan helpen, beste meneer of mevrouw: niet iedereen kan zijn gedachten zo op papier zetten als Wannes dat hierboven doet. Zijn betoog is niet alleen knap geschreven, doorspekt met humor, maar het is ook nog eens goed onderbouwd. Hij geeft goede argumenten om zijn mening te staven. Iets wat u niet doet in uw reactie. Als u niet akkoord gaat met wat hij zegt, waarom komt u dan niet met goede tegenargumenten? U die zo gekwalificeerd bent om neerbuigend te doen over een knap staaltje schrijfwerk?

 17. DVDS schreef:

  @studentje: zeker als je “je bekritiseert” dan met een “d” achteraan spelt… Vind het allemaal wat kort door de bocht. Vakantie is inderdaad een enorm waardevolle tijd voor het creatieve, dagdromende kind dat zichzelf kan/mag ontplooien buiten de schoolmuren – wat echter met kinderen die vooral op school de structuur en omgeving vinden die ze nodig hebben om zich te ontwikkelen? Voor wie de vakantie vooral betekent dat na maanden achterstand wegwerken, ze twee maanden krijgen om daarna terug van voor af aan te beginnen?

 18. Yves schreef:

  Het gebruik van “gij” en “ge” vind ik een beetje boers klinken. Jij/je voor de informele en u voor de formelere dingen vind ik leuker lezen. Desalniettemin een prachtig stukje tekst.

  Ikzelf ben pro een verkorting van de zomervakantie. Maar uiteindelijk kan het me (voorlopig) niet zoveel schelen. Wat ik wel dan weer schrijnend vind, is dat allerhande vakbonden weer op de proppen komen met dreigementen en de eis voor een financiële tegemoetkoming voor leerkrachten omdat ze langer moeten werken. Iedereen moet langer werken. Ik waarschijnlijk nog langer dan de generatie die nu klaagt en staakt. Vakbonden en vooral de macht die ze hebben zijn niet meer van deze tijd. De jonge generatie heeft er echt de pest aan!

 19. Dany Ve schreef:

  wou even kwijt dat:

  Ikzelf de essentie van Wannes zijn verhaal belangrijker vind dan de correcte manier van spelling ! Niet ?
  Gewone klare taal voor iedereen begrijpbaar zonder rond de pot te draaien. Maar blijkbaar is dit toch voor velen een probleem !
  Ik ben het trouwens volledig met Wannes eens wat betreft de onderdrukking van de creativiteit bij kinderen/jongeren. Waarom gaan kinderen/jongeren steeds meer vroeger rebelleren tegen hun ouders ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *