De foto van het jaar

Ik heb iets schoons voor u.
Dinsdagavond gaf monseigneur André Léonard (dat is die meneer die al jarenlang denkt dat carnaval het hele jaar duurt) in Brussel een lezing. Over blasfemie. Dat laatste is niet zo belangrijk, maar het bleek uiteindelijk wel een mooi staaltje ironie.
Het mooie is dat de lezing van de monseigneur verstoord werd door Femen-activistes die ’s mans homofobe uitspraken wilden hekelen. Een doel dat vele malen nobeler is dan welke carnavalsuiting dan ook. Over Femen weet ik niet zo veel. Het zijn van oorsprong Oekraïense feministes die hun blote borsten gebruiken als visueel protestlied. Daar ga ik geen flauwe grappen over maken.
De dames gooiden enkele liters water over de spreker en zijn gevolg, en zorgden in half ontblote toestand voor beelden die de monseigneur – naar ik mag hopen – voor de rest van zijn leven niet meer van zijn netvlies krijgt gebrand. Vanaf nu kunt u zich, telkens als Léonard ergens achter een microfoon staat te bazelen over zijn hobby’s, troosten met het idee dat zijn gedachtengang voortdurend verstoord wordt door het mentale beeld van wiebelende natte borsten.
Op de site van de Standaard kunt u zich vergapen aan een setje foto’s dat zijn weerga niet kent. De activistes blinken uit in revolutionaire extase en opwinding, de aarsbisschop daarentegen probeert vroom te doen alsof er niets aan de hand is. Dat kan hij goed want hij oefent al jaren. Vergat ik nu ergens een t in deze alinea? Ach, vast niet belangrijk.
Wat wel belangrijk is, is dat de World Press Photo wat mij betreft al gekozen mag worden. Dat mag namelijk onderstaande parel zijn. Daarop ziet u de activistes in overleg met de medewerkers van Léonard, die hen wellicht vriendelijk verzoeken om het pand te verlaten en verder geen kou te vatten. Het is een iconisch beeld. Het is een samenvatting van een aantal belangrijke actuele gebeurtenissen van de laatste maanden. Op treffende wijze weet de fotograaf enkele hedendaagse onderwerpen te verenigen. Revolutie. Betogingen. Homohaat. Christenfundamentalisme. Vrouwenrechten. Waterverspilling. Maar bovenal: de Harlem Shake.

De foto van het jaar. (© Reuters)

De foto van het jaar. (© Reuters)

Het copyright van de foto’s ligt bij Reuters. Om te vermijden dat ze mij een rekening sturen, ook nog even dit. Reuters is te gek. Reuters is echt cool. Reuters is de max. Ge moet allemaal naar Reuters gaan en Reuters kopen en Reuters bewonderen, want dat verdienen ze. Lang leve Reuters.

3 reacties

 1. ysabje schreef:

  Inderdaad een geweldige foto.
  En lekker geschreven ook…

 2. Patrick De Pooter schreef:

  Fysiek geweld gebruiken om een mening te verkondigen… Heel erg revolutionair. Heel effectief ook.
  De houding van de aartsbischop is iets indrukwekkender.

 3. Johan Van De Velde schreef:

  Je bent in je radicale ideeën geen haar beter dan pakweg Msg Léonard. Studenten trappen hier misschien nog in, maar daar blijft het dan ook bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *